2 NEWS_READING_TIME_ADD
Elf werknemers zijn werkzaam bij een zorginstelling, gevestigd in Heerhugowaard. Naar aanleiding van diverse klachten over de interne werkomgeving worden er sinds 2019 verschillende acties ondernomen ter verbetering. Vanwege aanhoudende klachten worden de werknemers in april 2024 overgeplaatst naar verschillende andere locaties binnen de zorginstelling.
De werkgever beroept zich hierbij op de bepaling in de arbeidsovereenkomst, te weten: ‘De stichting behoudt zich het recht voor, indien dringende redenen dit noodzakelijk maken, de werknemer over te plaatsen naar een andere voorziening ressorterend onder de stichting.’
Volgens de werkgever is de dringende reden gelegen in het ernstig tekortschieten in het leveren van kwalitatief en bedrijfsmatig verantwoorde zorg aan cliënten. De gesignaleerde problemen uit 2019 zijn in 2024 nog altijd actueel. Wanneer medewerkers in januari 2024 hun gezamenlijke zorgen uitspreken over bewoners, collega’s en een onveilige werksfeer, wordt besloten om externe hulp in te schakelen.
Er wordt een verbetertraject gestart, maar dit leidt niet tot het gewenste resultaat. De werknemers dienen een verklaring aangaande een professionele werkhouding te ondertekenen, maar weigeren dit te doen. Als gevolg hiervan deelt de zorginstelling elf werknemers mede dat de bepaling in de arbeidsovereenkomst wordt ingeroepen en dat de werknemers per direct worden overgeplaatst naar verschillende locaties.
Heeft de zorginstelling op goede gronden besloten tot overplaatsing van de werknemers?
De bepaling in de arbeidsovereenkomst is aan te merken als een eenzijdig wijzigingsbeding in de zin van artikel 7:613 van het Burgerlijk Wetboek. Indien een eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen, heeft een werkgever de mogelijkheid arbeidsvoorwaarden te wijzigen zonder toestemming van de werknemer. Er dient daarbij wel sprake te zijn van een zodanig zwaarwichtig belang dat het belang van de werknemer daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.
Naar oordeel van de kantonrechter was het in dit geval gerechtvaardigd om een verbetertraject te starten. Van belang is daarbij dat het overplaatsingsbesluit een lange voorgeschiedenis kent. De afgelopen zes jaar zijn er diverse verbetertrajecten gestart en in 2019 is er al een aanbeveling gedaan dat iedere werknemer zich moet verbinden aan de gezamenlijke visie en werkwijze van de zorginstelling.
Het verzoek van de werknemers om de herplaatsing terug te draaien wordt afgewezen.
De zorginstelling is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorgverlening en de daarvoor benodigde personeelsinzet en heeft de vrijheid om keuzes te maken in het belang van de organisatie, ook als deze kruisen met de belangen van de werknemers.