In alle beoordelingen wordt er vanuit gegaan dat je 40 uur kunt werken. Een urenbeperking wordt niet zomaar gegeven. Er is een protocol wat de verzekeringsarts dient te volgen. Dat protocol heet: Standaard Duurbelastbaarheid in Arbeid, waar alle voorwaarden voor een urenbeperking in staan.
Als je voldoet aan één of meerdere voorwaarden, dan zal de verzekeringsarts je beperken op het aantal uur wat je kunt werken.
Dat gaat in blokken van 2 uur. Als er geen urenbeperking geldt, dan kun je 8 uur per dag en 40 uur per week werken. Daarna volgen de stappen 6 uur, 4 uur of 2 uur. Dat zijn de uren per dag.
De uren per week zijn 40, 30, 20 en 10. De verzekeringsarts kan met een extra notitie aangeven of wellicht iets meer uur mogelijk is. Er staat dan vaak iets als: “tot 24 uur mogelijk”. Dat betekent dat de arbeidsdeskundige ook alle functies mag sorteren tot 24 uur per week.
Zoals je ziet bestaat er geen mogelijkheid voor 0 uur per dag of per week. Als dat bij jou het geval is, dan ben je zo beperkt dat een verzekeringsarts direct aan zal geven dat je volledig arbeidsongeschikt bent. Om medische redenen. Er komt dan ook geen arbeidsdeskundige aan te pas. Dat gebeurt niet al te vaak.
Vaker komt de verzekeringsarts tot de conclusie dat er nog wel mogelijkheden zijn. Als je maar rekening houdt met alle beperkingen.
Om de urenbeperking nog wat duidelijker te maken, gebruik ik een voorbeeld:
Stel dat je flink beperkt bent. Bij veel punten van de FML staat een vinkje. Ook bij punten 6.2 Uren per dag en 6.3 Uren per week.
Daar staat bijvoorbeeld: beperkt, kan gemiddeld ongeveer 20 uur per week werken, namelijk…
En daar ben je verbaasd over. Want hoe is het mogelijk dat je bijna niets kunt, maar wel 20 uur belastbaar bent.
Belangrijk om te weten is dat er niet wordt bedoeld dat je 20 uur moet werken. Het is een beperking. Die geeft aan dat je maximaal 20 uur kunt werken. Als er tenminste werk is wat bij je beperkingen past.
Vindt de arbeidsdeskundige geen geschikte functies? Dan ben je 80-100% arbeidsongeschikt. Ook al staat in de FML dat je maximaal 20 uur zou kunnen werken. Het kan ook dat er naast de urenbeperking niet veel andere beperkingen zijn.
Het is dan makkelijker voor de arbeidsdeskundige om geschikte functies te vinden. Dan wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage meestal ergens tussen 35% en 80%.
De urenbeperking zorgt er ook voor dat de uurlonen worden aangepast. Dit is een technisch verhaal. Maar heel kort door de bocht komt het erop neer dat de arbeidsdeskundige een factor toepast. Hierdoor wordt het uurloon wat je kunt verdienen lager.
En wordt het verschil tussen wat je verdiende voordat je ziek werd en tussen wat je volgens het UWV kunt verdienen groter. Door een urenbeperking is er dus een grotere kans op een hoger arbeidsongeschiktheidspercentage.